Ce este Lut Ars ? Este un demers cultural amplu prin care ne propunem să ajutăm un sat să își păstreze specificul său de meșteșug și mai mult, să creeze prin el  o punte de comunicare cu alte comunități și cu spațiul de cultură urban.

Unde se petrece? La mică distanță de București, în satul Piscu. Cum mergi spre Ploiești te abați de la DN1 spre mânăstirea Țigănești.

Ce este Piscu? Un fost sat de olari, un loc care a trăit din timpuri străvechi cu meșteșugul lutului, în ritmul roților de olărit, în ritmul anotimpurilor, în ritmul târgurilor și hramurilor, neschimbat cu sutele de ani, un loc în care meșteșugul se practica în masă și se transmitea în familie, așa cum prea frumos spunea Nea Mitică, olarul, vecinul meu: "Eu m-am născut cu ochii în pământul ăsta. Când eu am deschis ochii tata dădea la roată".La Piscu se făcea ceramica utilitară cea mai comună, cerută masiv de omul de rând: străchini, căni, borcane, ghivece, oale și,marginal, un lucru mai aparte: figurine de lut zoomorfe și antropomorfe, ajunse până în secolul XX, direct din neolitic. La Piscu, meșteșugul a suferit o cădere abruptă după Revoluție, fapt datorat intrării pe piață a veselei utilitare chinezești. La sfârșitul anilor 80 ardeau la Piscu regulat 120 de cuptoare. Azi mai ard ocazional 5. Satul își pierde vizibil specificul intrând în marea familie a satelor de câmpie comune.

Lut Ars vrea ca Piscu să conștientizeze valoarea pe care încă o deține, să se reconstruiască comunitar și să comunice prin ea cu exteriorul. Lut Ars vrea ca Piscu să devină un loc de creație pentru toți cei care vor să practice această îndeletnicire la orice nivel.

oale lut

Prezentare Teambuilding